SAŁATKA JARZYNOWA

Sałatka jarzynowa to taki nasz polski klasyk. W moim domu nie może jej zabraknąć na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia, Świąt Wielkanocnych oraz imprez urodzinowych i imieninowych. Robię ją często ponieważ bardzo ją lubimy. I choć prawie w każdym domu robi się ją z tych samych składników, to jednak nigdy nie smakuje ona tak samo. Przekazuję Ci mój przepis na pyszną sałatkę jarzynową jaką robię od lat.


SKŁADNIKI: 
♦️10 ziemniaków
♦️4 marchewki
♦️4 ogórki kiszone
♦️2 cebule
♦️1/3 pora
♦️4 jajka
♦️ćwiartka selera korzeniowego
♦️puszka kukurydzy konserwowej
♦️puszka groszku konserwowego

SOS MAJONEZOWY:
♦️2 łyżki jogurtu naturalnego
♦️łyżka musztardy
♦️słoik majonezu

PRZYPRAWY:
♦️2 łyżeczki soli
♦️1 łyżeczka pieprzu
♦️1 łyżeczka przyprawy kucharek

WYKONANIE:
Do dużego garnka włóż umyte ziemniaki i marchew, zalej wodą jarzyny, w taki sposób aby woda przykryła je w garnku. Gotuj do miękkości na niedużym ogniu, aby sie nie rozgotowały, potem ostudź.
Jajka ugotuj na twardo, rownież ostudź.
Do miski włóż odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Ogórki i cebulę, pokrój w niewielką kostkę. Por przekrój wzdłuż na połowę i przepłucz pod wodą, aby pozbyć się piasku, pokrój na cienkie talarki.
Seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki i marchew obierz ze skóry. Pokrój w niewielką kostkę lub użyj do tego specjalnego sitka z dziurkami kwadratowymi, aby krojenie poszło szybko i sprawnie.
Jajka rownież obierz i pokrój w kostkę lub  przeciśnij przez sitko.
Sałatkę dopraw do smaku i wymieszaj z sosem majonezowym.

DODATKOWA UWAGA!
♦️Do sałatki możesz dodać jabłek. Na przykład dwóch. Wystarczy je obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę.
Jabłek do sałatki dodawały zawsze moje babcie, sałatka była rownież bardzo smaczna, ja jednak robię to rzadko ponieważ sałatka wtedy nabiera konsystencji wodnistej i szybciej się psuje. Dodaje je wtedy kiedy robię porcje o polowe mniejszą i wiem, że szybciej ją zjemy.
♦️Zamiast selera korzeniowego możesz użyć selera marynowanego ze słoika. Ja czasem taki dodaję. Odsączam z zalewy cały słoik selera marynowanego na sicie, kroje go na desce na mniejsze kawałki, ponieważ te nitki w słoiku są zbyt długie.
♦️Doprawić możesz według swojego smaku. Jeżeli uważasz, że sałatka jest za mało doprawiona to dodaj więcej soli lub pieprzu. My lubimy taką nie przesadzoną.
♦️Możesz rownież zmniejszyć ilośc dodanego majonezu. Wszystko zależy od tego jaką sałatkę lubisz. My nie lubimy sałatki suchej ani tez takiej, która będzie pływać w majonezie. Moja sałatka wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu, wiec sama oceń czy chcesz zmniejszyć ilośc majonezu.
Życzę smacznego!

Pozdrawiam Cie serdecznie 
Monika 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

O MNIE