MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM


 Zapraszam Cię na mięciutkie maślane bułki. Moje dzieci je uwielbiają, ja sama również z wielkim apetytem się nimi zajadam. Idealne na śniadanie czy kolację. Znakomicie smakują na słono, ale na słodko z dżemem lub białym serem i miodem rownież bedą cudowne. Jeśli lubisz bułki to spróbuj je upiec. Z pewnością nie zawiedziesz się ich smakiem. Są naprawdę pyszne. Z podanej porcji wychodzi 16 zgranych bułeczek.

SKŁADNIKI:
🔹1 kg mąki (tortowa typ 450)
🔹1/2 kostki drożdży
🔹1/2 kostki masła
🔹2 łyżeczki soli
🔹3 łyżki cukru
🔹2 jajka
🔹300 ml mleka
🔹szczypta suchego maku do posypania
🔹szczypta sezamu do posypania

PONADTO:
🔹papier do pieczenia
🔹mikser
🔹mały garnek
🔹miska do połączenia wszystkich składników
🔹małe naczynie do sporządzenia rozczynu
🔹pędzelek do posmarowania wyrośniętych bułek mlekiem

WYKONANIE:
Do naczynia wkrusz połowę kostki drożdży, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. W małym garnku podgrzej delikatnie mleko i zalej wcześniej przygotowane drożdże. Całość dokładnie wymieszaj łyżka i odstaw do wyrośnięcia. Do tego samego garnka włóż masło i rozpuść. Odstaw do wystygnięcia.
Do miski przesiej kilogram mąki dodaj sól, pozostały cukier i wbij dwa jajka. Dodaj wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Całość połącz dokładnie mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180’C z funkcją grzania góra-dół.
Ciasto wyłóż na posypana maka stolnicę lub blat kuchenny i rozwałkuj na 0,5 cm prostokąt. Ciasto podziel na 16 części (ja kroje ciasto na połowę, a potem każdy kawałek na połowę-wychodzi 8 większych kwadratów i z tych kwadratów znowu na połowę i wychodzi 16 mniejszych części).
Z każdego kawałka ciasta formuje zgrabną kulkę, zamykając każdy róg danego kawałka w środku. Potem zlepiam końce i formuje bułeczkę. Tak postępuje z każdym kawałkiem ciasta.
Uformowane bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w trochę większych odstępach ponieważ bedą rosły. Z wierzchu smaruje mlekiem i posypuje makiem i sezamem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 18 minut, aż do zrumienienia bułeczek. Po wyciągnięciu trzeba je ostudzić przez 15-20 minut, a potem ze smakiem zajadać☺️
Życzę smacznego!!!

Pozdrawiam Cię serdecznie 
Monika




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

O MNIE