SERNIK Z ROSĄ


 To nasz ulubiony sernik. Delikatny ser z pianką na kruchym cieście, rozpływa się w ustach. To ciasto jest idealne na każdą okazje. Sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, jako słodka przyjemność do kawy lub herbaty i jako ciasto podane np: na Święta, Urodziny lub Imieniny. Zapraszam na przepis.

SKŁADNIKI:

Ciasto:
🔸30 dag mąki tortowej (typ 450)
🔸10 dag masła (można zamienić na margarynę)
🔸2 łyżki cukru pudru
🔸2 łyżki śmietany 18%
🔸1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔸1 jajko

Masa serowa:
🔸1 kg sera w wiaderku dedykowanego do wypieków
🔸2 budynie śmietankowe lub waniliowe
🔸2 szklanki mleka
🔸1/2 szklanki cukru
🔸6 jajek
🔸1/2 szklanki oleju
🔸1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)

Piana z białek:
🔸4 białka
🔸3 łyżki cukru

PONADTO:
🔸brytfanka
🔸mikser
🔸3x miska lub naczynie do ciasta, masy serowej oraz piany z białek.

WYKONANIE:
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połącz, uformuj zgrabną kule i włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na wielkość brytfanki i włóż je powoli do środka. Wyklej dokładnie spód brytfanki ciastem i odstaw na chwilę.

Masa serowa: Do miski wbij 2 całe jajka i 4 żółtka (białka odłóż do lodówki), do jajek dodaj cukier i ubij całość na puszysty kremowy kogel-mogel. Do jajek powoli dodawaj po łyżce sera z wiaderka i ubijaj całość, aż do wykończenia sera. Wciąż ubijając wlewaj powoli mleko, wsyp budynie i wlej ojej. Jeśli chcesz dodaj rownież namoczone wczesniej rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie połącz i wylej gotową juz masę serową na ciasto w brytfance. Piecz w temperaturze 200’C przez 50 minut w funkcji grzania góra/dół.
Piana z białek:  Pod koniec pieczenia czyli 10 minut przed czasem ubij na sztywno białka i dodaj do nich cukier, po dodaniu cukru pianę będzie szklista. Otwórz ostrożnie piekarnik, aby sie nie poparzyć. Ubitą pianą wysmaruj wierzch przypieczonego sernika (aby było Ci łatwiej, możesz go na chwilkę wyciągnąć i odłożyć go na deskę, żeby sie nie poparzyć. Nie bój się, nic sie z nim nie stanie i nie opadnie. Ja otwieram piekarnik i delikatnie wysuwam ciasto, smaruje wierzch pianą i ponownie zamykam.) Ponownie włóż ciasto do  piekarnika i delikatnie podpiecz jeszcze pianę na cieście. Przeważnie trwa to 10 minut, ale każdy piekarnik piecze inaczej, wiec obserwuj aby nie spalić piany. Powinna mieć kolor karmelowy. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Rosa na cieście najczęściej wychodzi po paru godzinach. Smacznego!

Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika

* Parę słów o tym w czym piekę, jakich składników używam do ciast i skąd biorę inspiracje na przepisy.
 Do pieczenia ciast używam zawsze brytfankę o wielkości 24x36, do ciast dodaje masło 82%. Jeżeli ciasto wymaga margaryny (bo tak czasem piszę w przepisie, który np:mam od babci) to staram się tą margarynę zamienić na masło. Jeśli ciasto lub masa nie wychodzi w smaku tak jakbym tego oczekiwała wtedy używam mix pasłęcki. W ostateczności dodaje margarynę i zawsze jest to Kasia.
W każdym przepisie piszę jakiego tłuszczu użyłam.
 Cukier używam biały, zawsze zmniejszam ilość cukru na ciasto, ponieważ nie lubię ciast ani mas bardzo słodkich tylko takie, które z przyjemnością się je. Niestety w przepisach moich babć z lat 40/50/60/70 ilość cukru jest nie do opisania! Modyfikuję wtedy ilość cukru w przepisie i jest idealnie.
Przepisy na ciasta na blogu pochodzą w większej części z mojej głowy, uwielbiam sama wymyślać ciasta z tego co w danym momencie mam w domu. Korzystam również z przepisów jakie otrzymałam od moich babć(jedna z nich była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach przez 40 lat-jej przepisy są cudowne). Oczywiście modyfikuję je po swojemu. Już tak mam, że muszę coś wtrącić od siebie w przepis😉
 Piekę również ciasta zdrowe, ze zdrowych składników. Na mleku roślinnym, bez cukru tylko z daktylami lub miodem, bez mąki i innych tzw: ,,nie zdrowych składników''. Każdy taki przepis będzie opisany jako fit ciasto.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM