TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

                                

 Lubię piec i jeść ciasta. Ten tort w porównaniu do innych jest łatwy i szybki do zrobienia. Lubie sobie upraszczać pracę w kuchni. Zapraszam Cię serdecznie do skorzystania z tego przepisu. Tort nie jest bardzo słodki, a masa nie jest mdła. Wszystkie smaki są spójne i idealnie się wypełniają. Połączenie czekolady i chałwy było bardzo dobrym wyborem.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
🔸7 jajek
🔸1 szkl.cukru
🔸1 opakowanie cukru wanilinowego
🔸1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔸1 szkl.mąki pszennej tortowej
🔸2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:

🔸1 budyń waniliowy
🔸1 kostka masła
🔸2 chałwy waniliowe

WYKONANIE:
Zacznij od przygotowania budyniu według przepisu na opakowaniu-odstaw, aby wystygł. Ma byc zimny.
Do miski wbij białka oddzielone od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal miksując dodawaj po jednym żółtku, następnie dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, wszystko dokładnie połącz mikserem. Masa powinna podwoić swoją objętość, ma byc puszysta. Do powstałego kogla-mogla przesiej przez sito mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia,  przez sito przesiej rownież kakao. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką, do połączenia wszystkich składników. Masę biszkoptową wlej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piecz w temperaturze 180’C przez 35 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu ostudź i przekrój na połowę. Każdą połówkę naponczuj czarną herbatą połączoną z łyżką wódki.
W osobnej misce utrzyj masło dodawaj do niego po jednej łyżce budyniu, cały czas mieszaj. Kiedy cały budyń bedzie juz połączony z masłem i powstanie kremowa masa, wkrusz dwie chałwy i wszystko dokładnie połącz mikserem. Masę wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie podziel masę na dwie części i przełóż nią połówki przygotowanego wczesniej biszkoptu. Udekoruj według uznania. U mnie kinder bueno, gorzka czekolada, polewa mleczna i draże kakaowe.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika

* Parę słów o tym w czym piekę, jakich składników używam do ciast i skąd biorę inspiracje na przepisy.
 Do pieczenia ciast używam zawsze brytfankę o wielkości 24x36, do ciast dodaje masło 82%. Jeżeli ciasto wymaga margaryny (bo tak czasem piszę w przepisie, który np:mam od babci) to staram się tą margarynę zamienić na masło. Jeśli ciasto lub masa nie wychodzi w smaku tak jakbym tego oczekiwała wtedy używam mix pasłęcki. W ostateczności dodaje margarynę i zawsze jest to Kasia.
W każdym przepisie piszę jakiego tłuszczu użyłam.
 Cukier używam biały, zawsze zmniejszam ilość cukru na ciasto, ponieważ nie lubię ciast ani mas bardzo słodkich tylko takie, które z przyjemnością się je. Niestety w przepisach moich babć z lat 40/50/60/70 ilość cukru jest nie do opisania! Modyfikuję wtedy ilość cukru w przepisie i jest idealnie.
Przepisy na ciasta na blogu pochodzą w większej części z mojej głowy, uwielbiam sama wymyślać ciasta z tego co w danym momencie mam w domu. Korzystam również z przepisów jakie otrzymałam od moich babć(jedna z nich była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach przez 40 lat-jej przepisy są cudowne). Oczywiście modyfikuję je po swojemu. Już tak mam, że muszę coś wtrącić od siebie w przepis😉
 Piekę również ciasta zdrowe, ze zdrowych składników. Na mleku roślinnym, bez cukru tylko z daktylami lub miodem, bez mąki i innych tzw: ,,nie zdrowych składników''. Każdy taki przepis będzie opisany jako fit ciasto.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM

O MNIE