SEROWE ROGALIKI BEZ JAJEK


DZISIAJ WALENTYNKI❣️
Przedstawiam Ci mało wymagający przepis na zdrowsze rogaliki. W cieście nie ma ani jajek, ani cukru. A tego drugiego dodaje się tylko do środka rogalika dosłownie odrobinę. Są lekkie i bardzo delikatne. Zapraszam na przepis.

SKŁADNIKI:

Ciasto:
🔸300g mąki pszennej tortowej (typ 450)
🔸250g białego sera
🔸140g masła
🔸1/3 łyżeczki soli (u mnie himalajska)
🔸1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
🔸1 jabłko (obrane, podzielone na 4 części, z każdej pokroić mniejsze talarki)
🔸0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
🔸1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolita masę i włóż do lodówki na 20 minut.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 4 części. Każda cześć rozwałkuj na grubość 3 mm na stolnicy lub blacie na okrągły placek, który potem podziel na mniejsze części radełkiem. Tniemy w ten sam sposób jak pizzę. Ilośc powstałych trójkątów na rogaliki zależy od tego jakiej wielkości rogaliki chcesz  uzyskać. U mnie wyszły 32 małe rogaliki- my takie zgrabne lubimy. Możesz pozostawić większe trójkąty. Wtedy rogalików będzie mniej i bedą większe. Wszystko według upodobań.
Każdy trójkąt posyp szczyptą cukru, dociśnij lekko wałkiem. Wkładaj do każdego trójkąta kawałek jabłka i zwijaj rogaliki.
Układaj na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej maka i piecz 15-20 minut w temperaturze 200’C w funkcji grzania góra/dół tak, aby rogaliki sie zrumieniły. Można po upieczeniu posypać je cukrem pudrem, ale nie trzeba. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Smacznego🥐

Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM