OBWARZANKI DOMOWE

Przedstawiam Ci przepyszne, delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz-domowe obwarzanki.
Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy obojętnie nie przeszłam obok tych pysznych kółeczek. Kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa i wyprawami rodzinnymi do Krakowa. Do dnia dzisiejszego się nimi zachwycam. Przepis, który Ci prezentuję jest bardzo prosty, ze tak powiem:,,grzech nie upiec”. Zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1/2 kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
PONADTO:
- papier do pieczenia
- brytfanka do pieczenia
- miseczka lub niewielkie naczynie do sporządzenia rozczynu
- garnek do obwarzenia (do obgotowania obwarzanek)
- garnek do podgrzania mleka i wody na rozczyn
- suchy mak, sezam, gruba sól (do posypania obwarzanek, smak według uznania)
- łyżka cedzakowa do wyciagnięcia obwarzanków
WYKONANIE:
Do garnka wlej mleko z woda i delikatnie podgrzej, ma byc letnie. Do niewielkiego naczynia lub małej miski wkrusz drożdże, wsyp dwie łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i zalej drożdże letnim mlekiem z wodą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj 1 łyżeczkę soli, wbij jajko, wlej roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto połącz mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Wyrabiaj tak długo, aż wyrobione w misce ciasto zacznie odchodzić od dna miski. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryw miskę i odstaw ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 200’C w funkcji grzania góra-dół. Wyciągnij wyrośnięte z miski ciasto na posypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Ja dziele ciasto na połowę, a następnie każda połówkę na 4 części. Z każdego kawałka formuje kulki.
Z każdej kulki formuję bardzo długi wałek rokując ciasto na blacie, co chwile podsypują mąką. Uważam tylko, aby mąki na blacie nie było dużo, aby potem swobodnie skleić obwarzanek. Długość wałka powinna mieć około 60 cm. Uformowany wałek składamy ma połowę i przekładamy na przemian raz jedna cześć walka raz drugą łącząc przy tym obie części wałka i tworząc przy tym obwarzanek. Tak postępować z pozostałymi częściami ciasta. Uformowane obwarzanki odstawiać na blat wysypany mąką.
Duża, płaską brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować wodę w garnku. Do wody wkładać po jednym obwarzanku i obwarzać (obgotować) przez minutę na niewielkim ogniu. Obwarzanki delikatnie podrosną podczas obwarzania. Wyciągać delikatnie łyżką cedzakową i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W taki sposób obwarzyć wszystkie obwarzanki. Każdy obwarzanek posypać makiem, sezamem lub solą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C
Smacznego!
Pozdrawiam Cie serdecznie
Monika
 
 
 
Komentarze
Prześlij komentarz