KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI POD PIERZYNKĄ

                                     
 Miękkie i niesamowicie banalne, kruche ciasto ze śliwkami otulone delikatną pierzynką. Piekę je zawsze wtedy kiedy mam ochotę na „coś dobrego”, ale nie wiem na co. Jest bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu, a do tego smakuje niesamowicie pysznie. Połączenie lekko kwaśnych śliwek i słodkiego, delikatnego ciasta, to jak dla mnie „niebo w ustach”.... w moim domu znika bardzo szybko. Nawet moje dzieci niejadki bardzo je lubią. Jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. A na pewno idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Zapraszam Cie serdecznie na przepis.

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:
 - 2 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 0,5 szklanki cukru ( ja daje brązowy)
 - 200 g masła ( 1 kostka )
 - 4 żółtka
 - 2 łyżki śmietany
 - szczypta soli

NADZIENIE ŚLIWKOWE:
 - 1,5 kg śliwek
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżka cukru

 PONADTO:
 - 4 białka
 - 2 łyżki cukru
 - tłuszcz do wysmarowania blaszki
 - łyżka mąki do posypania blaszki
 - łyżka bułki tartej do posypania podpieczonego ciasta, przed nałożeniem nadzienia śliwkowego.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO KRUCHE:
 1. Składniki ciasta posiekać i zagnieść.
 2. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na 30 mini do lodówki.

NADZIENIE ŚLIWKOWE:
 1. Śliwki wrzucić do garnka.
 2. Dodać cynamon i cukier.
 3. Dusić na wolnym ogniu 15 minut stałe mieszając, aby śliwki nie przywarły. Nie dolewać wody.  Śliwki puszcza soki będą się w nim powoli dusiły.


WYKONANIE CIASTA:

1. Jedną cześć ciasta rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej blaszki, ponakłuwać widelcem.
2. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180’C po wyjęciu posypać ciasto bułką  tartą.
3. Białka ubić na sztywno, po ubiciu dodać stopniowo cukier.
4. Wystudzone nadzienie ze śliwek wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
5. Na śliwki wyłożyć pianę z białek, a na białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą cześć ciasta.
6. Piec 40 minut w temperaturze 180’C

* Parę słów o tym w czym piekę, jakich składników używam do ciast i skąd biorę inspiracje na przepisy.
 Do pieczenia ciast używam zawsze brytfankę o wielkości 24x36, do ciast dodaje masło 82%. Jeżeli ciasto wymaga margaryny (bo tak czasem piszę w przepisie, który np:mam od babci) to staram się tą margarynę zamienić na masło. Jeśli ciasto lub masa nie wychodzi w smaku tak jakbym tego oczekiwała wtedy używam mix pasłęcki. W ostateczności dodaje margarynę i zawsze jest to Kasia.
W każdym przepisie piszę jakiego tłuszczu użyłam.
 Cukier używam biały, zawsze zmniejszam ilość cukru na ciasto, ponieważ nie lubię ciast ani mas bardzo słodkich tylko takie, które z przyjemnością się je. Niestety w przepisach moich babć z lat 40/50/60/70 ilość cukru jest nie do opisania! Modyfikuję wtedy ilość cukru w przepisie i jest idealnie.
Przepisy na ciasta na blogu pochodzą w większej części z mojej głowy, uwielbiam sama wymyślać ciasta z tego co w danym momencie mam w domu. Korzystam również z przepisów jakie otrzymałam od moich babć(jedna z nich była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach przez 40 lat-jej przepisy są cudowne). Oczywiście modyfikuję je po swojemu. Już tak mam, że muszę coś wtrącić od siebie w przepis😉
 Piekę również ciasta zdrowe, ze zdrowych składników. Na mleku roślinnym, bez cukru tylko z daktylami lub miodem, bez mąki i innych tzw: ,,nie zdrowych składników''. Każdy taki przepis będzie opisany jako fit ciasto.





Mam nadzieje, że zasmakuje również Tobie. Jest naprawdę pyszne. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!


Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

SEROWE ROGALIKI BEZ JAJEK