SERNIK NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

Za parę dni Walentynki💖 Nie mogłabym postąpić inaczej w tak szczególnym dniu, więc upiekłam na dzień zakochanych delikatny sernik na czekoladowym spodzie. Polany aromatyczną polewą czekoladową, rozpływa się w ustach. Wyjdzie każdemu. Zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( typ 450 )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 200g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
MASA SEROWA:
- 1 litr sera w wiaderku ( dedykowanego do ciast )
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 100 ml mleka
POLEWA CZEKOLADOWA:
- kostka gorzkiej czekolady
- połowa kostki mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
PONADTO:
- brytfanka prostokątna do upieczenia ciasta
- tłuszcz do wysmarowania brytfanki
- mąka do wysypania brytfanki
- mały garnek ( do kąpieli wodnej na polewę )
- miska ( do kąpieli wodnej na polewę )
WYKONANIE:
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kakaowe i wstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 180’C w funkcji grzania góra-dół. Po schłodzeniu ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę. Piec 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.
Do miski wyłożyć ser z wiaderka, dodać 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 5 żółtek, 100 ml mleka oraz dwa budynie. Całość zmiksować na jednolita masę. Osobno ubić pozostałe białka na sztywną pianę. Po ubiciu wymieszać ja delikatnie z masa serową. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczone wcześniej ciasto czekoladowe, wyrównać powierzchnie i wstawić do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy otwartym piekarniku do momentu wystygnięcia ciasta.
Kostki gorzkiej i mlecznej czekolady włożyć do kąpieli wodnej. Dodać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy całość idealnie sie połączy, ostrożnie wylać polewę czekoladową na ciasto i wyrównać jej powierzchnie. Pozostawić do wystudzenia na około 30 minut.
Życzę smacznego
Monika
* Parę słów o tym w czym piekę, jakich składników używam do ciast i skąd biorę inspiracje na przepisy.
Do pieczenia ciast używam zawsze brytfankę o wielkości 24x36, do ciast dodaje masło 82%. Jeżeli ciasto wymaga margaryny (bo tak czasem piszę w przepisie, który np:mam od babci) to staram się tą margarynę zamienić na masło. Jeśli ciasto lub masa nie wychodzi w smaku tak jakbym tego oczekiwała wtedy używam mix pasłęcki. W ostateczności dodaje margarynę i zawsze jest to Kasia.
W każdym przepisie piszę jakiego tłuszczu użyłam.
Cukier używam biały, zawsze zmniejszam ilość cukru na ciasto, ponieważ nie lubię ciast ani mas bardzo słodkich tylko takie, które z przyjemnością się je. Niestety w przepisach moich babć z lat 40/50/60/70 ilość cukru jest nie do opisania! Modyfikuję wtedy ilość cukru w przepisie i jest idealnie.
Przepisy na ciasta na blogu pochodzą w większej części z mojej głowy, uwielbiam sama wymyślać ciasta z tego co w danym momencie mam w domu. Korzystam również z przepisów jakie otrzymałam od moich babć(jedna z nich była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach przez 40 lat-jej przepisy są cudowne). Oczywiście modyfikuję je po swojemu. Już tak mam, że muszę coś wtrącić od siebie w przepis😉
Piekę również ciasta zdrowe, ze zdrowych składników. Na mleku roślinnym, bez cukru tylko z daktylami lub miodem, bez mąki i innych tzw: ,,nie zdrowych składników''. Każdy taki przepis będzie opisany jako fit ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz