CIASTO KAKAOWE Z SEREM - IZAURA

Ciasto IZAURA - niebo w gębie!!!
Piekę je często, ponieważ moja rodzinka za nim szaleje. Jest trochę czasochłonne, ale jego smak wynagradza mi wszystko. Idealne na każdą okazję. Najlepiej jednak smakuje z filiżanką aromatycznej kawy i dobrą książką. Polecam i zapraszam na przepis.
SKŁADNIKI :
Ciasto kakaowe:
- 2 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 350 g masła
- 6 żółtek
- 5 białek
- opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 7 łyżek wody
- 5 łyżek kakao
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 szklanka cukru
- 700 g białego sera
- 250 g masła
- 6 jajek
- opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opakowanie budyniu śmietankowego
Ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta lub mąką do obsypania foremki
WYKONANIE :
Ciasto:
Cukier, masło, cukier wanilinowy, wodę i kakao włożyć do garnka i podgrzać, od momentu połączenia się składników gotować na małym ogniu przez 5 minut, ostudzić.
Do ostudzonej masy włożyć żółtka i ubić je za pomocą miksera.
Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i nadal miksować. Masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być. Osobno ubić pianę z białek ze szczyptą soli, pianę dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką. Ciasto wylać na wysypaną bułką tartą blaszkę.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrami i żółtkami, dodawać partiami ser biały i nadal ubijać. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej, na koniec wsypać budyń i wszystko delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Masę serową wyłożyć na ciasto kakaowe, piec 60 minut w temperaturze 180’C
Ciasto można dowolnie udekorować np: polewa czekoladową. Ja posypałam cukrem pudrem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika
* Parę słów o tym w czym piekę, jakich składników używam do ciast i skąd biorę inspiracje na przepisy.
Do pieczenia ciast używam zawsze brytfankę o wielkości 24x36, do ciast dodaje masło 82%. Jeżeli ciasto wymaga margaryny (bo tak czasem piszę w przepisie, który np:mam od babci) to staram się tą margarynę zamienić na masło. Jeśli ciasto lub masa nie wychodzi w smaku tak jakbym tego oczekiwała wtedy używam mix pasłęcki. W ostateczności dodaje margarynę i zawsze jest to Kasia.
W każdym przepisie piszę jakiego tłuszczu użyłam.
Cukier używam biały, zawsze zmniejszam ilość cukru na ciasto, ponieważ nie lubię ciast ani mas bardzo słodkich tylko takie, które z przyjemnością się je. Niestety w przepisach moich babć z lat 40/50/60/70 ilość cukru jest nie do opisania! Modyfikuję wtedy ilość cukru w przepisie i jest idealnie.
Przepisy na ciasta na blogu pochodzą w większej części z mojej głowy, uwielbiam sama wymyślać ciasta z tego co w danym momencie mam w domu. Korzystam również z przepisów jakie otrzymałam od moich babć(jedna z nich była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach przez 40 lat-jej przepisy są cudowne). Oczywiście modyfikuję je po swojemu. Już tak mam, że muszę coś wtrącić od siebie w przepis😉
Piekę również ciasta zdrowe, ze zdrowych składników. Na mleku roślinnym, bez cukru tylko z daktylami lub miodem, bez mąki i innych tzw: ,,nie zdrowych składników''. Każdy taki przepis będzie opisany jako fit ciasto.

 
 
 
Komentarze
Prześlij komentarz