BISZKOPT ŚNIEŻKA-delikatny jak chmurka

                               
                                              

Delikatny biszkopt bez namaczania z puszystą masą budyniową, dżemem brzoskwiniowym i wiórkami kokosowymi. Pyszne i szybkie ciacho do kawki. Zapraszam na przepis.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
➺ 7 jajek
➺ 1 opakowanie cukru wanilinowego
➺ 3/4 szkl. cukru
➺ 1 szkl. mąki pszennej tortowej ( typ 450 )
➺ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
➺ 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
➺ kostka masła 200g

Ponadto:
➺ słoiczek dżemu brzoskwiniowego
➺ 20g wiórków kokosowych
➺ prostokątna brytfanka
➺ tłuszcz do wysmarowania brytfanki
➺ mąka do posypania brytfanki

WYKONANIE:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
W tym czasie białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, nadal miksując dodawać cukier, cukier wanilinowy i po jednym żółtku, wszystko dokładnie połączyć. Przesiać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką brytfankę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C. Piec 35 minut w funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić wzdłuż na połowę.
Kostkę masła ubić mikserem, stopniowo dodawać do masła po łyżce ostudzonego budyniu. Całość miksować 5 minut, aby powstała jasna, kremowa masa budyniowa.
Na dolną część ciasta wyłożyć słoiczek dżemu brzoskwiniowego, na dżem wyłożyć 3/4 masy budyniowej i dokładnie rozprowadzić. Przykryć całość drugą połową ciasta, wierzch wysmarować pozostałą masą budyniową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

* Parę słów o tym w czym piekę, jakich składników używam do ciast i skąd biorę inspiracje na przepisy.
 Do pieczenia ciast używam zawsze brytfankę o wielkości 24x36, do ciast dodaje masło 82%. Jeżeli ciasto wymaga margaryny (bo tak czasem piszę w przepisie, który np:mam od babci) to staram się tą margarynę zamienić na masło. Jeśli ciasto lub masa nie wychodzi w smaku tak jakbym tego oczekiwała wtedy używam mix pasłęcki. W ostateczności dodaje margarynę i zawsze jest to Kasia.
W każdym przepisie piszę jakiego tłuszczu użyłam.
 Cukier używam biały, zawsze zmniejszam ilość cukru na ciasto, ponieważ nie lubię ciast ani mas bardzo słodkich tylko takie, które z przyjemnością się je. Niestety w przepisach moich babć z lat 40/50/60/70 ilość cukru jest nie do opisania! Modyfikuję wtedy ilość cukru w przepisie i jest idealnie.
Przepisy na ciasta na blogu pochodzą w większej części z mojej głowy, uwielbiam sama wymyślać ciasta z tego co w danym momencie mam w domu. Korzystam również z przepisów jakie otrzymałam od moich babć(jedna z nich była szefową na kuchni w renomowanym hotelu w górach przez 40 lat-jej przepisy są cudowne). Oczywiście modyfikuję je po swojemu. Już tak mam, że muszę coś wtrącić od siebie w przepis😉
 Piekę również ciasta zdrowe, ze zdrowych składników. Na mleku roślinnym, bez cukru tylko z daktylami lub miodem, bez mąki i innych tzw: ,,nie zdrowych składników''. Każdy taki przepis będzie opisany jako fit ciasto.






Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAŚLANE BUŁKI Z MAKIEM I SEZAMEM

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

SEROWE ROGALIKI BEZ JAJEK